Staţiunea balneo-climaterică Pucioasa

Informaţii generale

Staţiunea se află în judeţul Dâmboviţa, la 350 metri altitudine, într-o zonă dominată de coline împădurite cu un mediu plăcut. Principalii factori naturali de cură sunt apele minerale sulfuroase, sulfatate, bicarbonatate, calcice, sodice clorurate si climatul agreabil cu veri racoroase.

Localitatea Pucioasa se află pe cursul superior al râului Ialomiţa, se învecinează cu oraşul Fieni şi este amplasată la circa 100 km de trei mari oraşe ale ţării: Bucureşti (unde se află cel mai apropiat aeroport), Braşov şi Piteşti.

Indicatiile terapeutice

  • afecţiuni reumatismale degenerative abarticulare, inflamatorii, post-traumatice si postoperatorii ale aparatului locomotor ;
  • afecţiuni respiratorii ;
  • afecţiuni ORL ;
  • afecţiuni dermatologice.

De asemeni, aici sunt tratate cu bune rezultate boli de nutritie, de metabolism si afectiuni specifice unor boli profesionale.

Tipuri de proceduri

  • băi calde cu ape minerale în căzi şi bazine
  • băi de plante
  • împachetări cu parafină
  • termoterapie
  • kinetoterapie
  • inhalaţii, aerosoli
  • electroterapie

 

Istoric

Prima atestare documentară a localităţii Pucioasa datează din 20 septembrie 1649. Localitatea s-a format în jurul anului 1760 prin contopirea aşezărilor Şerbăneşti (atestată documentar la 26 septembrie 1538) cu Podurile de Jos şi Podurile de Sus (menţionate documentar în 1461) şi cu satul Zărăfoaia. În 1791 localitatea figura pe o hartă austriacă, iar în 1835 pe una rusească. După anul 1828 s-a dezvoltat ca staţiune balneoclimaterică, luând denumirea de Pucioasa, datorită apelor minerale sulfuroase concentrate de aici, numite popular pucioasă.

Statiunea Pucioasa reprezinta un interesant punct de pornire pentru vizitarea mai multor obiective turistice majore, asa cum sunt Vechea Cetate de Scaun de la Târgoviste, Valea Prahovei, Brasov, Bran, etc.

Orasul Pucioasa este amplasat într-o zonă depresionară, pe cursul superior al râului Ialomiţa, în regiunea dealurilor subcarpatice, subunitatea Subcarpaţilor cuprinşi între râul Prahova şi râul Dâmboviţa, la circa 350 m deasupra nivelului mării, pe o distanţă de 8,750 km lungime (de-a lungul văii râului Ialomiţa) şi pe o lăţime de 7,375 km (între Pucioasa-Sat şi Malurile).

Localitatea este amplasată la 250 26’ 22’’ longitudine estică şi 450 05’ 07’’ latitudine nordică, în partea de nord a judeţului Dâmboviţa, la 81 km de limita sudică şi 42 km de cea nordică a acestuia. Se învecinează cu oraşul Fieni şi comunele: Moţăeni, Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Glodeni Deal şi Vîrfuri. Localitatea este amplasată la circa 100 km de trei mari oraşe ale ţării: Bucureşti (unde se află cel mai apropiat aeroport), Braşov şi Piteşti.

Accesul rutier este lesnicios, localitatea fiind situată pe drumul naţional DN 71 Târgovişte – Pietroşiţa – Sinaia, întreţinut şi bine semnalizat. Ca urmare, deplasările sunt posibile din toate zonele ţării, iar pentru oraşe mari ca Ploieşti, Braşov şi Bucureşti, durata deplasării auto este foarte scurtă, de 1 – 1,5 ore.

Unităţi de tratament balnear

Hotel Ceres dispune de 222 locuri de cazare în camere duble, de categoria doua stele, cu un nivel superior de confort