Tratament staţiunea Techirghiol

Situată în judeţul Constanţa, Staţiunea Techirghiol este cunoscută prin faptul că aici se găseşte un nămol cu proprietăţi vindecătoare reale a multor afecţiuni severe sau mai uşoare.

Oraşul este situat pe malul lacului Techirghiol, la 16 km de Constanta şi 3 km distanţă de Marea Neagră.

Lacul Techirghiol este cunoscut pentru calităţile apei sărate şi a nămolului sapropelic, folosit în tratarea diferitelor afecţiuni.

Indicaţii terapeutice

  • boli reumatismale degenerative
  • boli reumatismale inflamatorii
  • boli reumatismale diartritice
  • simptome posttraumatismale
  • boli ale sistemului nervos periferic si central
  • boli ginecologice
  • boli de piele
  • boli ale aparatului respirator
  • boli cardiovasculare
  • boli endocrine
  • pareze, paralizii
  • sechele poliomielitice

Tratamente Techirghiol

Împachetări cu nămol cald, băi calde cu apă sărată, aerosoli, hidroterapie

Resursele de tratament

Baze de tratament foarte moderne,  instalaţii  pentru a se putea face băi calde cu nămol, instalaţii ce sunt deosebit de performante.
Apa  sărată a lacului este un factor curativ, în această apă sunt cloruri de  sodiu şi magneziu, iodură de sodiu şi nămol sapropelic cu origine organică şi cu multiple săruri, un nămol terapeutic.
Moderna bază de tratament fizio-terapeutic înfiinţată în anul 1973 asigură proceduri atât în incinta sanatoriului cât şi ambulator.
Există şi plajă de a lungul Lacului Techirghiol.

Proceduri de tratament

Împachetări cu nămol cald, băi calde cu apă sărată, aerosoli, hidroterapie.

Sunt amenajate şi băi reci.

Clima

Climat blând cu veri călduroase, ierni blânde, cer senin mai tot timpul, media anuală a temperaturilor este de 11 grade Celsius.

Istoricul staţiunii Techirghiol

Techirghiol este staţiune balneară din anul 1899. Atunci s-a inaugurat: Azilul maritim Techirghiol, cu paturi, instalaţii pentru băi cu nămol.
Pe aceste meleaguri s-au descoperit mai mult întâmplător mărturii care ajung până în neolitic, aşezarea Techirghiol este inclusă în faza a doua a culturii Hamangia-Cernavodă.

Vasile Pârvan a efectuat încă din anul 1924 cercetări sistematice pentru a scrie istoria acestor locuri.
Romanii cunoşteau calităţile terapeutice ale nămolului de aici. Există o menţiune în documente a localităţii Techirghiol din anul 1560 sub nume turceşti. În anul 1854 avem înscrisuri despre calităţile terapeutice ale nămolului, când un comandant otoman îşi vindecă braţul bolnav.
Un savant cunoscut care a locuit la Techirghiol este Mircea Eliade.

În anul 1928, primul patriarh al României – Miron Cristea- a cumpărat în staţiunea Techirghiol o vilă modestă şi a înfiinţat un sanatoriu preoţesc deservit de câteva monahii pentru clerul din România.

Între anii 1965-1967, patriarhul Iustinian a iniţiat lucrări de renovare, a mai construit, s-a format un aspect tradiţional de mânăstire, stil brâncovenesc.

În anul 1951, patriarhul Justinian aduce aici o bisericuţă de lemn din secolul XVII-lea de origine transilvăneană, salvată de la Sinaia.

În prezent la Techirghiol, Schitul Sfânta Maria s-a transformat în Mânăstire cu statut juridic care asigură pe timp de vară cazare şi masă credincioşilor, dar pot urma şi tratament balnear benefic.

Unităţi de tratament balnear

Mănăstirea Sfânta Maria

135 locuri in 70 de camere, baza de tratament proprie

Sanatoriul Balnear Techirghiol

Sanatoriul dispune de una dintre cele mai moderne baze de tratament din România

&bsp;