Staţiunea Borsec va avea o nouă bază de tratament balnear

15.09.2010

Primaria Borsec va organiza la sfarsitul lunii septembrie o licitatie pentru a desemna firma care se va ocupa de constructia unui complex balneoclimateric, cu sali de tratament, saune si bazine pentru bai, proiectul finantat in principal de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului (MDTR) avand o valoare de 4,77 milioane euro (fara TVA).

Proiectul are ca scop relansarea turismului, dupa ce in anul 2002 s-a inchis singura baza de tratament care functiona in Borsec. Noul centru va dispune printre altele de o baza de tratament, cu sali de masaj si hidroterapie, tratament cu namol, bazine pentru bai termale, saune, sali pentru gimnastica medicinala si bazine wellness. Investitia este estimata la 4,7 milioane de euro, fiind in principal fonduri de la MDRT, dar si ale primariei, a declarat primarul orasului Borsec, Mik Jozsef, citat de Mediafax.

Primarul a adaugat ca lucrarile de constructie a complexului vor dura trei ani.

Centrul va avea o suprafata construita de peste 4.500 de metri patrati si o capacitate de pana la 1.200 de persoane pe zi.

La sfarsitul lunii septembrie, Primaria Borsec va organiza o a doua licitatie pentru a desemna firma care va construi complexul.

Prima licitatie s-a anulat deoarece au participat doar doi ofertanti, care nu au indeplinit cerintele. Bugetul alocat pentru acest an este de 1,3 milioane de lei si vizeaza lucrari de proiectare, a spus Mik Jozsef.

Turism în scădere în Staţiunea Balneară Borsec

Potrivit primariei, in ultimii 15 ani numarul turistilor care au mers in Borsec a scazut cu peste 80%, pe fondul numarului redus al unitatilor de primire, al lipsei unui centru de tratament sau de spatii verzi amenajate.

Primaria estimeaza ca in primii trei ani de la deschiderea noului centru de tratament numarul turistilor din statiunea din judetul Harghita va creste la 76.650 anual, pentru ca ulterior sa ajunga la peste 127.000 (in primii cinci ani), respectiv 178.500 (in zece ani).

Dezvoltarea unitatilor de cazare va fi sporita si va inregistra un ritm ridicat de crestere dupa deschiderea centrului, care va asigura necesarul de locuri de cazare. Asigurarea diferitelor posibilitati pentru petrecerea timpului liber este un pas important in viitor, trebuie construite unitati de agrement, de alimentatie publica etc. Aceste oportunitati contribuie la urbanizarea localitatii si la veniturile oamenilor, prin infiintarea de locuri de munca, a mai spus primarul orasului Borsec.