Statiunea balneoclimaterică Cheia

Informaţii generale

Cheia este o staţiune de tratament deschisă în toate anotimpurile, situată in judeţul Prahova, pe râul Teleajen, în depresiunea Teleajen, la poalele munţilor Ciucaş, în Carpaţii Orientali, la o altitudine de 870 m.

Indicaţii terapeutice

Surmenaj, astenie nervoasă, suprasolicitare fizică şi intelectuală, hipertiroitism benign, anemii secundare, rahitism, dereglări de creştere la copii.

Resursele de tratament

Staţiunea beneficiază de resurse naturale binefăcătoare prin aşezarea în într-o zonă montană cu un puternic aer ozonat, ambianţă de linişte şi frumuseţe odihnitoare.

Amenajări pentru drumeţii şi sporturi de iarnă.

Istoric

Avem date istorice, legat de localitatea Cheia, anul 1599 pentru denumire dată când a trecut Mihai Viteazul prin acest loc şi pentru două mânăstiri vestite din zonă:  Mânastirea Cheia care a fost construita in 1770 din lemn si reconstruita in 1835 din caramida fiind pictata de Gheorghe Tatarascu in 1837, are un muzeu cu obiecte de cult şi  Mânastirea Suzana  ce se află in apropierea statiunii si dateaza din secolul XIX . Manastirea Suzana, manastire de calugarite, infiintata in 1740. In incinta bisericii poti admira minunate icoane imbracate in argint si un frumos muzeu cu obiecte bisericesti.

Împrejurimi

Din staţiunea Cheia se ajunge la Cabana Muntele Roşu, apoi la Cabana Ciucaş sau vârful Ciucaş, sunt împrejurimi cu peisaje liniştite dar şi copleşitoare , spectaculoase.

Pe Valea Teleajenului sunt localităţile: Vălenii de Munte, Maneciu, cu un baraj spectaculos, Izvoarele, Slănic.